Recepter

Har du en god bjesk, bitter eller anden dram, som du ville dele opskriften med og som vi må vise her, så  brug mailfunktionen under fanebladet Kontakt

 

Nordiske oliven af slåen

https://www.dn.dk/nyheder/lav-nordiske-oliven-af-slaen/

Citat fra DN:

"Måske kender du slåen fra børnesangen "Jeg ved en lærkerede" eller måske fra kryddersnaps, hvor det blåsorte, duggede bær giver snapsen en sødlig smag.

Smager man frisk slåen, vil munden snerpe sammen – slåen er ekstremt beske. For at få spiselige og spændende smagsnuancer frem, skal der ændres lidt på kemien i bærret. Det kan klares med frost. Eller saltning, som kan forvandle slåen til en nordisk udgave af oliven.

Pluk inden frosten kommer

Slåen til oliven skal plukkes, inden planten får frost – fra september og frem til november.

Find slåen i krat og hegn. Ofte vokser busken tæt ved kyster. Grene er tornede, og bærrene uanselige, de glider let i ét ved baggrunden.

- Jeg anbefaler, at man i løbet af sommeren går og holder øje med, hvilke buske der bærer meget frugt”, siger Thomas Laursen, som er kok og professionel plantesamler til restauranter.

Under billederne kan du få hans opskrift på nordiske oliven, som stammer fra hans bog 'Vild', der er udgivet af Politikens Forlag 2017.


 Opskrift på røget egekvistesnaps (21.11.15)

I februar/marts måned høstes en håndfuld egekviste (med knopper på). De ryges i 10-15 minutter på webergrillen (eller lignende) med almindelig røgesmuld.

Herefter dækkes kvistene med Svendborg snaps eller vodka i et sylteglas med låg, og stilles så væk i minimum 4 måneder – gerne eet år.

Nu sies drikken og du har en meget mørk væske der dufter dejligt af røg. Den skal fortyndes – smag til og find din rigtige smag. Herefter har det rigtig godt af at blive gemt – så længe du nu kan!

God fornøjelse.

Jørgen Dalsgaard

 

Ingefærsnaps med chili  (12.12.15)

1 Ingefærrod

1 Rød frisk chili

1/2 dl Rørsukker

1 flaske Vodka

Riv ingefæren, så der bliver ca. 4-5 spisesker. Flæk chili'en på langs og fjern kernerne. Bland med sukker og alkohol i syltøjsglas. Luk låget og ryst indholdet. Lad det trække 4-6 dage. Filtrer og spæd evt. op med alkohol.

Tip: Tag chili'en op før tid, hvis der ønskes mindre riv i smagen.

Ingefær bruges mod kvalme og opkast. Endvidere ved dårlig fordøjelse og mavesmerter (uden at det skyldes sår) forkølelse og influenza. Ingefær kan også bruges mod forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal og mod gigt.

Kilde: Medicinhaverne, Tranekær

 

Årets JULESNAPS, 2016, komponeet af Oldermand Torben Dahl:

2 g perikon

3 gram stjerneanis

2 g tormentilrod

6 g lakridsrod

6 g hybenskaller

8 g søde pomeransskaller

 

Trække 8 dage på en flaske alkohol – filtreres – og er så drikkeklar til julens frokoster

 

Alternativt eller supplerende kan man prøve Jan Uwe's , der blev nr. 3 i konkurrencen:

 

5 g tørret appelsinskal

3 stjerneanis

½ kanelstang (4 cm)

4 enebær

5 sorte peberkorn

20 mandler (30 g)

4 nelliker

¾ vodka

Trækker 14 dage

 

Oldermandens chili- og citronsnaps:

1 fl vodka, 1 økologisk citro, 1 chili.

Skær et par strimler af citronskallen (ca ½ cm), rens  den hvide hinde fra. Flæk chilien og rens for frøstol og kærner. Overhæld med vodka og lad det trække i 7 9 dage. Smag til undervejs og filtrer inden chilien tager overhånd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opskrift på slåen-oliven

Slåen-oliven smager salt-sødt og er gode til ost, salater eller snacks.

Du skal bruge

  • 500 g slåen
  • Groft salt
  • 4 dl eddike
  • 2 dl sukker
  • 2 dl vand

Sådan gør du

  • Skyl bærrene og dæk dem med salt i en bøtte. Saltningen gør frugtkødet blødt og fast. Lad dem stå koldt i to måneder, gerne i køleskabet for at undgå bakterier.
  • Bærrene skylles fri for salt og puttes i glas med tætsluttende låg.
  • Kog 2 dele eddike, 1 del sukker og 1 vand op som en lage, lad lagen køle ned og hæld den over bærrene i glas.
  • Du kan spise af dine slåen-oliven efter et par måneder, men de bliver bedre efter 9 måneders lagring, hvor stenens smag sætter sig i frugtkødet og giver bærrene en marcipanagtig smag af amarena-kirsebær."

___________________________________________________________